Waarom een energielabel aanvragen voor je bedrijfspand essentieel is

Gepubliceerd op: 27 juni 2024
bedrijfspand

In de huidige zakelijke omgeving, waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, is het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand niet langer optioneel, maar een noodzaak. Voor bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en tegelijkertijd kosten willen besparen, biedt het energielabel tal van voordelen. In dit blogartikel bespreken we waarom het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand essentieel is, welke voordelen het biedt, en hoe het aanvragen in zijn werk gaat.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Het label varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-inefficiënt). Dit label helpt eigenaren en gebruikers van gebouwen om inzicht te krijgen in de energieprestatie van het pand. Voor bedrijfspanden geldt sinds 2015 de verplichting om bij verkoop, verhuur of oplevering van een pand een energielabel te overleggen.

Waarom een energielabel aanvragen?

Beschikt jouw bedrijfspand nog niet over een geldig energielabel? Dan zijn er diverse redenen om direct een energielabel voor je bedrijfspand aan te vragen. Hieronder noemen we er vier.

Wettelijke verplichtingen

Sinds 2015 is het in Nederland wettelijk verplicht om bij de verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand een energielabel te overleggen. Het niet kunnen overleggen van een energielabel kan leiden tot een boete die kan oplopen tot duizenden euro’s. Door een energielabel aan te vragen, voldoe je aan deze wettelijke verplichting en voorkom je eventuele boetes.

Kostenbesparing

Een energiezuinig bedrijfspand kan aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van de energiekosten. Door inzicht te krijgen in de energieprestaties van je pand via het energielabel, kun je gerichte maatregelen nemen om de energie-efficiëntie te verbeteren. Dit kan variëren van eenvoudige aanpassingen, zoals het verbeteren van de isolatie, tot grotere investeringen, zoals het installeren van zonnepanelen.

Verhoogde waarde van het pand

Een bedrijfspand met een goed energielabel is vaak meer waard dan een pand met een slechter label. Potentiële kopers of huurders zijn steeds meer geïnteresseerd in energiezuinige panden vanwege de lagere operationele kosten en de bijdrage aan duurzaamheid. Hierdoor kan een goed energielabel de marktwaarde en verhuurbaarheid van je pand verhogen.

Duurzaam imago

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kunnen bedrijven niet achterblijven. Door een energielabel aan te vragen en te werken aan het verbeteren van de energieprestatie van je pand, laat je zien dat je bedrijf zich inzet voor duurzaamheid. Dit kan bijdragen aan een positief imago en een concurrentievoordeel opleveren.

Hoe vraag je een energielabel aan?

Het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand kan in enkele stappen worden voltooid:

  1. Verzamel gegevens: Verzamel alle benodigde gegevens over het pand, zoals bouwtekeningen, installaties en isolatiematerialen.
  2. Schakel een energieadviseur in: Een gecertificeerde energieadviseur voert een energie-inspectie uit van het pand. De adviseur bekijkt onder andere de isolatie, verwarmingsinstallaties, ventilatie en de aanwezigheid van zonnepanelen. Op Energielabelvoormijnpand.nl kun je eenvoudig online een inspectie op locatie inplannen.
  3. Energieprestatieberekening: De energieadviseur maakt een berekening van de energieprestatie van het pand en bepaalt het energielabel.
  4. Indienen en registreren: Het energielabel wordt ingediend bij de overheid en geregistreerd in het landelijke energielabelregister.
Meer lezen?