Nieuws

Investeerder HighBrook aast op aandelen Groothandelsgebouwen

19-02-2018

Vijftien aandeelhouders die gezamenlijk goed zijn voor 86% van de uitstaande aandelen van fonds Groothandelsgebouwen willen hun aandelen overdragen aan vastgoed-CV HighBrook Fund III Acquisitions NL. Die doet nu boekenonderzoek.

Lees meer ›

Gramercy Europe koopt Europees distributiecentrum van PartyLite

19-02-2018

Het distributiecentrum ligt aan de Gesworenhoekseweg 8 op bedrijventerrein Vossenberg-West in Tilburg en beslaat in totaal 40.618 m2 aan bedrijfshallen en kantoorruimte.

Lees meer ›

Startup zoekt nieuwe locaties voor opslagruimtes in lege kantoren

19-02-2018

Startup Storage Share heeft de wind in de zeilen. De vraag naar opslagruimtes voor particulieren overstijgt het aanbod verre. Daarom is het bedrijf druk op zoek naar meer leegstaande panden in de randstad maar ook in kleinere steden. Mede-oprichter van Storage Share Julian Doorten vraagt vastgoedeigenaren hun leegstaande panden aan te melden.

Lees meer ›

NSI wil ontwikkelen en aankopen: ‘We gaan consequent door met het verbeteren van de portefeuille’

19-02-2018

Precies een jaar geleden kondigde NSI een koerswijziging aan: het beursgenoteerde fonds ging zich focussen op de kantorenmarkt. VJ sprak met Bernd Stahli en Anne de Jong om terug te blikken op de nieuwe strategie en de plannen om zelf te ontwikkelen, transformeren en verder aan te kopen te bespreken. “Op dit moment hebben we voldoende kapitaal om onze plannen te realiseren.”

Lees meer ›

Modern bouwcontractrecht biedt uitweg bij hoog oplopende bouwgeschillen

19-02-2018

Geschillen in de bouw worden meestal beslecht door de Raad van Arbitrage voor de Bouw of door de gewone rechter. Het voeren van een dergelijke procedure is vaak tijdrovend en kostbaar. Advocaat Theo Verhoeven van Lexman Advocaten wijst op een alternatief.

Lees meer ›

Michel Chang maakt overstap naar Colliers International

19-02-2018

Op 20 februari start Michel Chang als Director Asset Services bij vastgoedadviseur Colliers International. In deze functie gaat hij leiding geven aan het Asset Services team in Nederland.

Lees meer ›

ITsec breidt huurcontract uit in kantorencomplex Oostpoort

19-02-2018

Mayfield Asset and Property Management heeft namens eigenaar DPC Vermeer 6 een nieuwe huurovereenkomst gesloten met ITsec Security Services voor ca. 1.275 m² kantoorruimte aan de Diakenhuisweg 37-45 in Haarlem in het kantorencomplex Oostpoort.

Lees meer ›

Vastgoedobligatiefonds in zorgvastgoed: ‘Ook pensioenfondsen zijn geïnteresseerd’

19-02-2018

Het loopt crescendo met de uitgifte van obligaties voor het ‘Excellent Zorgvastgoed Garantiefonds’ dat investeert in woningen voor hulpbehoevende ouderen. Maik Moermans, directeur van het fonds, vertelt aan VJ dat een groot deel van de 2480 beschikbare obligaties van €1000 per stuk al verkocht zijn.

Lees meer ›

Aantal deelnemende gemeenten Retaildeals stijgt naar 152

19-02-2018

Negen nieuwe gemeenten hebben zich aangesloten bij de Retaildeals. Het gaat om de gemeenten Aalten, Bronckhorst, Berkelland, Oude IJsselstreek, Oost Gelre, Winterswijk, Zoetermeer, Gooise Meren en Amersfoort. Daarmee komt het totaal aantal Retaildeals vandaag op 152.

Lees meer ›

‘Colliers op schema om eigen omvang in 2020 te verdubbelen’

19-02-2018

Vastgoedadviseur Colliers International heeft goede jaarresultaten geboekt. Wereldwijd steeg de omzet met 20% en de EBITDA nauwelijks minder met 19%.

Lees meer ›

ING: 4 redenen waarom niet méér Amsterdammers hun woning verkopen

19-02-2018

In Amsterdam worden nu relatief minder woningen verkocht dan in 2007, vlak voor de crisis. Waarom verkopen niet meer Amsterdammers hun woning, zeker nu ze er zoveel geld voor kunnen krijgen? Het ING Economisch Bureau legt uit.

Lees meer ›

Kantoorbeleggers: vergeet niet fitnessruimten in te richten

16-02-2018

Investeerders die hun kantoren toekomstbestendig willen maken, doen er verstandig aan om ruimtes in te richten die bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van medewerkers. Zoals fitnessruimten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van JLL.

Lees meer ›

'Vergunningsplicht vrije sector huurwoningen Amsterdam nog geen gelopen race'

16-02-2018

De gemeente Amsterdam overweegt een vergunningsstelsel voor woningverhuur in te voeren. Hoe realistisch is dat? Advocate Charlotte van Enckevort Van Diepen van der Kroef stelt dat er nogal wat haken en ogen aanzitten.

Lees meer ›

AFM steekt spaak in wiel: niet adverteren met snelle hypotheekaanvraag

16-02-2018

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) wijst hypotheekleningverstrekkers erop dat zij geen reclame mogen maken voor de snelheid waarmee een hypotheek kan worden afgesloten. Ze vallen onder de bestaande strenge reclameregels voor gewone kredieten.

Lees meer ›

Amsterdamse erfpachters krijgen meer tijd voor afkoop

16-02-2018

Amsterdammers wier huis op erfpachtgrond staat volgens Algemene Bepalingen (AB) 1994 krijgen meer tijd om te beslissen of ze de erfpacht af willen kopen.

Lees meer ›

Nieuwe innovatie zoekt bij verhuisplannen zelf kantoorlocaties

16-02-2018

Het bedrijf MobilityLabel heeft deze week de tool ‘LocationAnalyst’ op de markt gebracht. Daarmee kan elke werkgever met verhuisplannen of vastgoedadviseur zelf de beste nieuwe vestigingslocaties vinden vanuit het oogpunt van bereikbaarheid.

Lees meer ›

8000 woningen en een groot recreatiestrand voor vijfde eiland IJburg

16-02-2018

Het college van B en W van Amsterdam heeft ingestemd met de uitgangspuntennotitie voor Strandeiland. Het wordt het vijfde eiland van IJburg in het IJmeer. Het eiland krijgt een totaaloppervlakte van zo’n 150 hectare en circa 8.000 woningen. 

Lees meer ›

Enorme boetes nieuwe privacywetgeving hangen boven de markt

16-02-2018

Het Nederlandse bedrijfsleven moet vanaf 25 mei 2018 voldoen aan de General Data Protection Regulation (GDPR). Deze nieuwe wet zet privacy governance en compliance hoog op de agenda. Welke impact heeft dit op de vastgoedsector? Een must read artikel van Elsbeth Quispel en Evert de Pender.

Lees meer ›

Creative Valley vestigt zich in toekomstig Noordgebouw

16-02-2018

Ontwikkelingscombinatie Noordgebouw Utrecht, een samenwerking tussen Dura Vermeer Vastgoed en VORM Ontwikkeling, hebben de turn-key koopovereenkomst getekend voor het kantoor en de appartementen van het Noordgebouw. Flexconcept Creative Valley zal zich in het gebouw gaan vestigen. 

Lees meer ›

Maarten Klein in dienst bij Castanea Bedrijfsmakelaars

16-02-2018

Bij Castanea Bedrijfsmakelaars gaat Maarten Klein als vastgoedadviseur aan de slag. Klein komt het team versterken dat zich op de kantoor- en bedrijfsruimtes richt.

Lees meer ›

Albert Heijn opent deuren aan Molukkenstraat in Amsterdam

16-02-2018

Kroonenberg Groep heeft overeenstemming bereikt met Ahold voor een langjarige huurovereenkomst aan Molukkenstraat 308 te Amsterdam. Het gaat om circa 3.400 m² winkel- en magazijnruimte ten behoeve van Albert Heijn.

Lees meer ›

Drie partijen in de race voor ontwikkeling Floriadeterrein

16-02-2018

Als de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 in Almere open gaat, wordt tegelijkertijd op hetzelfde terrein de Floriade stadswijk opgeleverd: een woonwijk met circa 650 woningen. VJ sprak met de gemeente om te zien welke partijen kans maken om dit omvangrijke project te realiseren. 

Lees meer ›

Staat Nederland voor een nieuwe faillissementsgolf onder bouwers?

15-02-2018

De Nederlandse bouwsector draait op volle toeren door de enorme bouwopgave die voor ons ligt. Maar door gebrek aan mensen en materialen stijgen de inkoopprijzen onrustbarend. Kunnen bouwers dit nog bolwerken? VJ deed een belrondje onder bouwers.

Lees meer ›

Groen licht voor komst Vijzelgrachtgarage

15-02-2018

De Amsterdamse gemeenteraad heeft een positief besluit genomen over de bouw van de Vijzelgrachtgarage. De volautomatische parkeergarage biedt in de toekomst plek aan ca 250 auto’s voor vergunninghouders.

Lees meer ›

Gedaanteverwisseling voor Wassenaars rijksmonument

15-02-2018

Het voormalige Johannahuis in Wassenaar krijgt een nieuw leven als appartementencomplex. Onlangs is gestart met de bouw- en restauratie van het rijksmonument.

Lees meer ›

Weer perceel verkocht op nieuw bedrijvenpark Rijnhoek

15-02-2018

Een particuliere belegger,  J.A. van Valkenburg Holding, heeft een perceel grond van circa 1.778 m2 gekocht van Ontwikkelingsmaatschappij Rijnhoek C.V. aan de Tjalk in Bodegraven.

Lees meer ›

Startschot voor Utrechtse woonbuurt Van Lieflandpark

15-02-2018

Het nieuwbouwplan bestaat uit twintig verandawoningen, dertig parkeerplaatsen en een groene buitenruimte die voor iedereen toegankelijk is. Nadat de grond bouwrijp gemaakt is, start in het voorjaar de bouw van de woningen. 

Lees meer ›

Vrees voor domino-effect: ook verbod op inpandige rookruimtes overheidsgebouwen

15-02-2018

Het ongeldig verklaren van de uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in de horeca kan mogelijk een domino-effect hebben waardoor ook in inpandige rookruimtes in bijvoorbeeld overheidsgebouwen niet meer mag worden gerookt.

Lees meer ›

UPDATE Afkoopsom Forever21 houdt direct resultaat Vastned voor dit jaar op peil

15-02-2018

Winkelfonds Vastned zag vorig jaar de eigen portefeuille fors in waarde stijgen door het aanhoudend gunstig investeringsklimaat voor goed verhuurde winkels. Tegelijk betekent het ook dat geschikte acquisities steeds lastiger zijn te vinden. "We gaan niet tot het uiterste, kwaliteit is leidend" zegt Taco de Groot CEO van Vastned tegenover VJ.

Lees meer ›

Na Loetje kiezen ook CoffeeConcepts en makelaarskantoor voor Zuidas

15-02-2018

De plint van woontorens Gershwin Brothers op de Zuidas hebben nieuwe huurders getrokken. Naast restaurant Loetje gaan koffiebar CoffeeConcepts en makelaar Engel & Völkers zich hier vestigen.

Lees meer ›

AM-onderzoek: Duurzaamheid mag niet ten koste gaan van wooncomfort

15-02-2018

Gasloos is de nieuwe standaard, aldus 93% van de respondenten in het onderzoek naar duurzame woonwensen onder woonconsumenten van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. Maar voor de respondenten dient wooncomfort altijd voorop te staan.

Lees meer ›

Synchroon verhuist naar WTC Utrecht

15-02-2018

Ontwikkelaar Synchroon, een dochteronderneming van TBI Holdings, verhuist van Zoetermeer terug naar Utrecht. Per 1 september 2018 betrekt de ontwikkelaar kantoorruimte in het nieuwe WTC in Utrecht, gelegen naast het Centraal Station. 

Lees meer ›

BPD, Van Wijnen en KCAP slaan handen ineen in Katendrecht

15-02-2018

Ontwikkelaars BPD en Van Wijnen en KCAP Architects&Planners gaan gezamelijk een multifunctionele woongebouw in Katendrecht realiseren. Hierin komen circa 300 koop- en huurappartementen, commerciële ruimten en een ondergrondse parkeergarage. 

Lees meer ›

Ontwikkelaars willen af van Ladder en aanpassing Crisiswet om woningproductie te versnellen

14-02-2018

Het platform van projectontwikkelaars Neprom pleit voor vergaande aanpassingen van de Crisis- en herstelwet en gedeeltelijke buitenwerkingstelling van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking. Op die manier kan de woningproductie worden versneld.

Lees meer ›

Amsterdam heeft de hardst stijgende huizenprijzen van Europa

14-02-2018

Volgens de World City Rankings van Savills stijgen de huizenprijzen van Amsterdam harder dan in de rest van Europa. De prijs steeg in de hoofdstad afgelopen jaar met bijna 21 procent.

Lees meer ›

Vastgoedeigenaren steeds zwaarder belast

14-02-2018

Traditiegetrouw vallen in het eerste kwartaal van het nieuwe belastingjaar de WOZ-beschikkingen en aanslagen onroerendezaakbelasting (ozb) weer op de (digitale) mat. Die zullen bij sommige vastgoedeigenaren opnieuw voor fronsende wenkbrauwen zorgen. Een bijdrage van Roderick de Haas van BDO.

Lees meer ›

Deel Blaricums bedrijventerrein krijgt woonbestemming

14-02-2018

Ontwikkelaar Synchroon en gemeente Blaricum zijn het eens over de uitgangspunten voor het te realiseren woningbouwprogramma in een nieuw deelplan aan het begin van bedrijventerrein De Blaricummermeent.

Lees meer ›

Tenderprocedure verkoop WA Hoeve van start

14-02-2018

Vandaag start de tenderprocedure voor de herontwikkeling van de WA Hoeve in Den Dolder die tegenwoordig onderdeel uitmaakt van Altrecht geestelijke gezondheidszorg. Altrecht is voornemens de zorg op de WA hoeve af te bouwen en het complex te verkopen.

Lees meer ›

NVM schuift monumenten naar voren als alternatief voor schaarse koophuizen

14-02-2018

Het kopen van een monument- ook al is het prijzig - vormt een geschikt alternatief op de steeds krappere woningmarkt. Dit stellen het Restauratiefonds en de NVM bij de bekendmaking van de cijfers 2017 van de monumentenmarkt.

Lees meer ›

Exeter Property Group koopt 42.500 m² warehouse in Venray

14-02-2018

Industrial Securities heeft circa 42.500 m² warehouse, inclusief 2.250 kantoorruimte, in Venray verkocht aan Exeter Property Group. Het complex is gelegen op bedrijventerrein Smakterheide. De nieuwe eigenaar is nog op zoek naar een huurder voor het pand. 

Lees meer ›

Unibail-Rodamco investeert miljoenen in horeca en versplein voor Stadshart Amstelveen

14-02-2018

De vernieuwing van het Stadshart Amstelveen krijgt steeds meer gezicht. Zo gaat eigenaar Unibail-Rodamco miljoenen investeren in een overdekt vers- en horecaplein en worden de winkels bij de verlengde Rembrandtweg uitgebreid. 

Lees meer ›

Bouwer geeft op Valentijnsdag eigen BIM-kennis gratis weg

14-02-2018

Hendriks Bouw en Ontwikkeling uit Oss gelooft in het delen van kennis. Daarom stelt de afdeling Modelling en Engineering op deze Valentijnsdag haar BIM-kennis beschikbaar aan de markt.

Lees meer ›

Matthew Vella Critien versterkt taxatieteam van FRIS

14-02-2018

Per 29 januari is Matthew Vella Critien als junior taxateur bij het taxatieteam van FRIS gestart. Het taxatieteam van FRIS is onlangs als zelfstandige businessunit binnen de organisatie verder gegaan om hiermee aan de toenemende vraag en regelgeving te kunnen voldoen.

Lees meer ›

Syntrus Achmea verkoopt winkelcentrum Krimpen aan den IJssel

14-02-2018

Van der Vorm Vastgoed Groep heeft winkelcentrum De Korf in Krimpen aan den IJssel gekocht van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, die optreedt namens een van zijn institutionele opdrachtgevers. Het winkelcentrum omvat circa 8.500 vierkante meter. 

Lees meer ›

Monumentaal pand tegenover Hofvijver in Den Haag wordt hotel

13-02-2018

APF International en Borealis Hotel Group gaan samen het monumentale pand aan de Lange Vijverberg 10-11 in Den Haag transformeren naar het eerste ‘Staybridge Suites hotel’ in Nederland. In totaal zal het hotel 101 kamers tellen. 

Lees meer ›

AM breidt uit met projectontwikkelaar Roos van Weert

13-02-2018

Roos van Weert is in dienst getreden bij gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. In de functie van projectontwikkelaar versterkt zij het team van AM Noordwest. Van Weert gaat deel uitmaken van het team dat zich onder meer bezighoudt met de gebiedsontwikkelingen Badhoevedorp en Westzijde Haarlemmermeer.

Lees meer ›

Horeca en versplein voor Stadshart Amstelveen

13-02-2018

De vernieuwing van het Stadshart Amstelveen krijgt steeds meer gezicht. Zo wordt er een overdekt vers- en horecaplein gerealiseerd en worden de winkels bij de verlengde Rembrandtweg uitgebreid. De gemeente Amstelveen en Unibail-Rodamco hebben daar overeenstemming over bereikt.

Lees meer ›

Eeuwenoud kasteel van Gemert krijgt nieuwe toekomst

13-02-2018

De paters van de Congregatie van de Heilige Geest gaan in zee met het plan van BL Huisvesting uit Gemert en The Attention Group om Kasteel van Gemert te herontwikkelen.

Lees meer ›

Hof verklaart uitzondering rookverbod voor rookruimtes in horeca ongeldig

13-02-2018

Vanaf 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht. Op dat verbod geldt een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes, maar het gerechtshof Den Haag heeft bepaald dat deze uitzondering ongeldig is.

Lees meer ›

Alles over de zakelijke inboedelverzekering

13-02-2018

Een goede inboedelverzekering is onmisbaar voor een onderneming. Hoe uitgebreider de verzekering, hoe beter u als ondernemer bent beschermd. En in bepaalde gevallen zijn de zakelijke kosten om de onderneming te verzekeren aftrekbaar van de belasting.  Een bijdrage van Pricewise.

Lees meer ›

Isabele Schols gaat aan de slag bij Hines

13-02-2018

Per 1 februari is Isabele Schols in dienst getreden bij Hines. Schols zal zich voornamelijk bezighouden met de uitbreiding van de investerings- en ontwikkelingsportefeuille in Nederland.

Lees meer ›

Twee hotels en appartementen van Blauwhoed en De Ruimte in één Amsterdams gebouw

13-02-2018

De hoofdstad heeft er 237 hotelkamers en zes appartementen bij aan de Valkenburgerstraat. BlueSpace Development, een samenwerking tussen projectontwikkelaars Blauwhoed en De Ruimte, realiseerden Motel One Hotel en Monet Garden Hotel in één gebouw.

Lees meer ›

Heijmans realiseert herinneringscentrum Oranjehotel

13-02-2018

Het cellencomplex stond in 2010 op de nominatie om gesloopt te worden, maar het voormalige gevangeniscomplex wordt nu deels behouden en omgebouwd tot herinneringscentrum door Heijmans.

Lees meer ›

Ymere vindt koper voor monumentale Haarlemmerpoort

13-02-2018

Stadsherstel Amsterdam neemt de Haarlemmerpoort over van woningcorporatie Ymere. Vorige week tekenden beide partijen een overeenkomst over de verkoop van het monument. De Autoriteit Woningcorporaties moet nog toestemming geven voor de verkoop.

Lees meer ›

Hit in New York en Londen waait over naar Nederland: hospitality-startup aan de slag

13-02-2018

Appartementsbewoners die het te druk hebben in hun leven kunnen sinds kort gebruik maken van deze Rotterdamse start-up Do Company die hen weer wat vrije tijd teruggeeft. Een concept dat al in New York en Londen een grote hit is.

Lees meer ›

UPDATE! Reactie ING op groot huurcontract met vastgoedtak IKEA

12-02-2018

Vastint, de vastgoedtak van het IKEA-concern, meldde vorge week dat het een groot huurcontract heeft gesloten met ING Bank voor 12.000 m2 verdeeld over twee gebouwen aan de Hullenbergweg in Amsterdam Zuidoost. 12/2: Nu met reactie van ING Bank over de verhuizing. 

Lees meer ›

Colliers verkoopt groot Italiaans vakantiepark aan Belmond

12-02-2018

Eigenaar Erste Abwicklungsanstalt (EAA) heeft vakantiepark Castello di Casole in Italië verkocht aan hotelexploitant Belmond voor €39 miljoen. Het Nederlandse hotelteam van Colliers International heeft de transactie begeleid en gestructureerd.

Lees meer ›

Groen licht voor woontorens bij station Sloterdijk

12-02-2018

De skyline van Sloterdijk gaat definitief veranderen: gemeente Amsterdam heeft het optiecontract in Sloterdijk-Centrum voor het realiseren van twee woontorens gegund aan Team Crossroads. De torens van 90 en 40 meter hoog bieden ruimte aan ruim 400 woningen. 

Lees meer ›

'Omzet woonwinkels groeit dit jaar met 4%' + krapte aan vakmensen

12-02-2018

In 2017 realiseerden woonwinkels voor het vierde jaar op rij omzetgroei. De gemiddelde stijging van de omzet was 8,6%. Dat toont de INretail Woonwinkelmonitor. 

Lees meer ›

Zes nieuwe adviseurs van start bij Fakton Consultancy

12-02-2018

Fakton, het financieel-strategisch adviesbureau in vastgoed en gebiedsontwikkeling, heeft de afgelopen tijd zes nieuwe collega’s voor het team van Fakton Consultancy aangetrokken.

Lees meer ›

Leegstaand CBS-kantoor bezorgt gemeenteraad Heerlen forse koppijn

12-02-2018

Vijf jaar geleden verkocht het Rijksvastgoedbedrijf het 48.000 m2 leegstaande CBS-kantoor in Heerlen voor slechts €464.000 aan de gemeente die het voor dezelfde prijs direct doorverkoopt aan ontwikkelaar Walas. Daarover worden nu kritische vragen gesteld.

Lees meer ›

Van Triest verhuurt 1.800 m² aan Biesheuvel Groep in Zwolle

12-02-2018

In Zwolle heeft Van Triest het pand gelegen aan de Voltastraat 13 verhuurd aan Biesheuvel Groep. Momenteel wordt het pand verbouwd naar de wensen van de Biesheuvel Groep.

Lees meer ›

Winnaar Reynaers Projectprijs bekend

12-02-2018

BILT is de winnaar geworden van de Reynaers Projectprijs 2018. Met hun flexibel circulair bouwsysteem zijn hebben zijn de vakjury kunnen overtuigen. Het is de twintigste keer dat de projectprijs wordt uitgereikt. 

Lees meer ›

Opgelet: Appartementsrecht in getransformeerd kantoor toch belast met hoog ovb-tarief plus boete

12-02-2018

Kopers moeten goed opletten op welk moment ze een appartementsrecht kopen bij een kantoortransformatie. In een casus moest een koper toch 6% overdrachtsbelasting + 50% boete betalen in plaats van alleen het lage tarief van 2%. Fiscalist Aad Rozendal legt uit.

Lees meer ›

Na vijftien jaar herstructureren is Tilburgse wijk eindelijk af

12-02-2018

De Tilburgse wijk Groeseind is getransformeerd van een buurt met verouderde arbeiderswoningen in een woonwijk met een mix van 470 nieuwe koop- en huurwoningen. Wat is er allemaal veranderd? 

Lees meer ›

Slimme zet: Opslagbedrijf neemt meerderheidsbelang in mobiele bandenservice

12-02-2018

Allsafe, de snelgroeiende opslagketen van de ondernemer Eric Stubbé, heeft iets nieuws bedacht om van toekomstige opslag van autobanden in de Allsafe-vestigingen verzekerd te blijven.

Lees meer ›

Makelaars gewaarschuwd: voordelige erfpachtregeling vervalt binnenkort

09-02-2018

Woningeigenaren die een huis op Amsterdamse erfpachtgrond hebben staan, moeten oppassen. Na 1 maart aanstaande vervalt een voordelige regeling om de erfpacht onder het zogenoemde ‘verlengde tijdvak’ af te kopen. Nu met stappenplan om nog tijdig te profiteren van de regeling.

Lees meer ›

Henk Jagersma maakt overstap naar gemeente Amsterdam

09-02-2018

Per 1 februari is Henk Jagersma gestart bij de gemeente Amsterdam als stedelijk directeur Ruimte en Economie. Tot voor kort was Jagersma bestuursvoorzitter bij vermogensbeheerder Syntrus Achmea Real Estate & Finance

Lees meer ›

Segro koopt perceel in Venray voor bouw distributiecentrum

09-02-2018

Deze week heeft Segro, belegger en ontwikkelaar van logistiek en industrieel vastgoed, een koopovereenkomst voor een perceel in Venray gesloten met de gemeente Venray. Op het perceel van 7,3 hectare wordt een distributiecentrum van 45.000 m2 gebouwd.

Lees meer ›

Recordomzet voor JLL in 2017 + reactie COO/CFO JLL in Nederland

09-02-2018

JLL maakte eerder deze week zijn financiële resultaten bekend van het vierde kwartaal van 2017.  De vastgoedadviseur rapporteert een record jaaromzet over heel 2017 van $ 7,9 miljard en een omzet in het vierde kwartaal van $ 2,5 miljard, beide 17% hoger dan het jaar ervoor.

Lees meer ›

Win een gratis jaarabonnement op Vastgoedjournaal!

09-02-2018

Wilt u een gratis jaarabonnement op Vastgoedjournaal winnen voor uw hele bedrijf (t.w.v. €375)? Dat kost u slechts enkele minuten.

Lees meer ›

Verkoop miljoenenwoningen flink in de lift

09-02-2018

In 2017 zijn in Nederland 1.485 woningen verkocht met een koopsom boven €1 miljoen. De stijging bedraagt maar liefst een derde ten opzichte van de (tevens hoge) aantallen in 2008 en 2016. Welke provincies en gemeenten zagen het grootst aantal verkochte miljoenenwoningen?

Lees meer ›

Referentietransacties gezocht? Nu met alle beleggingen van januari 2018

09-02-2018

Naast nieuwsverslaggeving, het organiseren van events en een vacatureportal houdt het team van VJ permanent vastgoedtransacties bij voor referentiedoeleinden. Nu vandaag met 70 majeure beleggingsdeals van januari 2018. Klik verder voor de complete Excellijst!

Lees meer ›

Vastgoedtak IKEA sluit groot huurcontract van 12.000 m2 met ING Bank

09-02-2018

Vastint, de vastgoedtak van het IKEA-concern, heeft een groot huurcontract gesloten met ING Bank voor 12.000 m2 verdeeld over twee gebouwen aan de Hullenbergweg in Amsterdam Zuidoost.

Lees meer ›

'Eventuele neergang economie kan diepe sporen trekken in woningmarkt'

09-02-2018

Economen van de Rabobank gaan ervanuit dat de mismatch tussen vraag en aanbod van woningen zich nog niet in heel Nederland vertaalt in lagere verkopen, maar eerst vooral in hogere prijzen. Ze waarschuwen voor het risico op hogere schulden van huishoudens, wat gezien de verwevenheid van de economie en de woningmarkt grotere groepen kwetsbaar maakt voor schokken.

Lees meer ›

Van Suijdam: 'Grote behoefte aan woningen voor dementerenden'

09-02-2018

Projectontwikkelaar Barry van Suijdam heeft het pand aan de Lutmastraat 181-183 in Amsterdam verbouwd en biedt nu plaats aan woningen voor 36 dementerenden die er zelfstandig kunnen wonen met ondersteuning. Lees verder hoe hij het heeft aangepakt.

Lees meer ›

Leegstaande silo's op Zeeburgereiland worden 'indrukwekkende iconen'

09-02-2018

Er is een winnaar uit de bus gekomen voor de herontwikkeling van de drie silo's op het Amsterdamse Zeeburgereiland. Er komen onder andere een speeltuin, een wellnesscenter, een evenementenruimte, een eenkamerhotel, een brouwerij, horeca, kantoorruimtes en dakterrassen.

Lees meer ›

Forse daling aanbod kantoorruimte Almere door transformaties 

08-02-2018

Het gaat met name om transformatie van kantoorruimte naar hotels en woningen. Dat blijkt uit het Marktrapport bedrijfsruimte en kantoorruimte Almere & Bedrijfsruimte Lelystad en Zeewolde 2017-2018 van Van Westrhenen Voerman Bedrijfshuisvesting. 

Lees meer ›

Nutricia verlengt huurcontract in Zoetermeer

08-02-2018

Babyvoedingproducent Nutricia huurt circa 4.964 m² kantoorruimte, verdeeld over zeven bouwlagen, van het kantoorgebouw ‘Salamanca’. APF International en Nutricia zijn een verlening van vijf jaar overeengekomen. 

Lees meer ›

Voormalig belastingkantoor Roosendaal krijgt nieuw leven

08-02-2018

De gemeente Roosendaal heeft het voormalige belastingkantoor aan het Mill Hillplein 1 in Roosendaal gekocht van BPF Onroerend Goed Lease en Financieringen B.V. Wat zijn de plannen voor dit pand?

Lees meer ›

IVBN hekelt beeldvorming huurprijsstijgingen vrije sector

08-02-2018

Gisteren publiceerden zowel NVM/VGM NL en Pararius hun analyses over de aanhoudende huurprijsstijgingen in de vrije sector. Frank van Blokland, directeur IVBN, is bezorgd over de beeldvorming en geeft vier argumenten ter nuancering van de cijfers.

Lees meer ›

Hypotheekfondsen Syntrus Achmea schieten door grens van €10 miljard

08-02-2018

Syntrus Achmea Real Estate & Finance mag in 2018 opnieuw ruim twee miljard euro beleggen in nieuwe woninghypotheken. In de eerste maanden van dit jaar is de totale hypotheekportefeuille van alle labels door de grens van 10 miljard euro gegaan. 

Lees meer ›

Zorgwoningen en -complexen in het bestemmingsplan: hoe zit het?

08-02-2018

De behoefte om langer zelfstandig te wonen en het scheiden van wonen en zorg heeft de afgelopen jaren tot veel uitspraken geleid over de plaats van zorgwoningen en woon-zorgcomplexen in het bestemmingsplan. Vastgoedadvocaat Wouter van Galen gaat in op de vraag of het hierbij gaat om de bestemming ‘wonen’ of juist ‘maatschappelijk’.

Lees meer ›

Deel uw visie op winkelleegstand en succesvolle retailformules

08-02-2018

Deel uw ervaring en kennis omtrent retail met de sector. Het kost u minder dan tien minuten en kan u een gratis jaarabonnement of congreskaart opleveren. Zie hieronder enkele vragen die in de enquête aan bod komen.

Lees meer ›

VJ Commentaar: Vrees scholen voor geldbeluste pensioenfondsen onterecht

08-02-2018

Het stond al langer op de (Bouw)agenda maar is nu weer actueel. Verpauperde scholen die door pensioenfondsen worden opgeknapt en in belegging genomen. Scholen vrezen voor huurverhoging, maar vergeten dat ze nu ook veel geld kwijt zijn.

Lees meer ›

Real I.S. voltooit renovatie Blaak House en wil voor €200 miljoen aankopen dit jaar

08-02-2018

Monumentaal kantoorgebouw Blaak House is na een jaar lang in de steigers te hebben gestaan, volledig gerenoveerd. VJ ging langs om een kijkje te nemen en sprak met eigenaar Real I.S. over het pand, de nieuwste aankoop en verkoop in Nederland en waarom de Duitse belegger haar aankoopbudget voor komend jaar verhoogt naar €200 miljoen.  

Lees meer ›

Partijen gezocht voor herontwikkeling Utrechts rijksmonument Tivoli

08-02-2018

De gemeente Utrecht start met de selectie van een nieuwe eigenaar voor het voormalig pand van poppodium Tivoli aan de Oudegracht 245. Voor de zomer moet duidelijk zijn wie de eigenaar wordt van het middeleeuwse kloostercomplex, een rijksmonument met een oppervlakte van 5.000 m2. 

Lees meer ›

Ontwikkelende bouwer ondersteunt starters om gezamenlijk woningen in stadscentra te realiseren

08-02-2018

Het is bekend dat veel starters graag in stadscentra willen wonen maar dat niet kunnen wegens hoge (huur/koop)prijzen. Ontwikkelende bouwer ERA Contour is om die reden gestart met Het Nieuwe Collectief om die wens te realiseren door een andere aanpak.

Lees meer ›

IVBN actualiseert overzicht maatregelen om vastgoedfraude tegen te gaan

07-02-2018

Tien jaar geleden bracht beleggersplatform IVBN haar publicatie ‘Beheersing van frauderisico’s in de institutionele vastgoedsector’ uit. Dat was enkele maanden na het bekend worden van de omvangrijke Klimop-fraudezaak van Rabobank en Philips pensioenfonds. Nu zijn de maatregelen geactualiseerd.

Lees meer ›

Pararius: Huurprijs vrije sectorwoningen bereikt nieuwe recordhoogte

07-02-2018

De gemiddelde landelijke huurprijs ligt voor het tweede kwartaal op rij op het hoogste niveau dat Pararius ooit heeft gemeten. Met een huurprijs per vierkante meter van €15,25 bij vrijgekomen huurwoningen lag het gemiddelde in het laatste kwartaal van 2017 bijna een euro hoger dan in dezelfde periode van 2016.  Klik verder voor het gehele onderzoek.

Lees meer ›

APF International en Angelo Gordon verwerven kantoor in Amsterdam

07-02-2018

Het leegstaande kantoorgebouw van 15.000 m2 aan de Amsterdamse H.J.E. Wenckebachweg 144-148 is gekocht door een joint venture van APF International en Angelo Gordon. Samen met Amvest wordt onderzocht of het complex kan worden herontwikkeld naar een woongebied.

Lees meer ›

€4,2 miljoen aan boetes voor woonfraude in Amsterdam

07-02-2018

Amsterdam heeft afgelopen jaar intensief gehandhaafd op woonfraude. In 2017 zijn er in totaal 378 bestuurlijke boetes uitgedeeld voor een totaalbedrag van €4,2 miljoen, veelal vanwege illegale toeristische verhuur van appartementen. 

Lees meer ›

Huizenkopers krijgen meer inzicht in kwaliteit woning door nieuw bouwkundig keurmerk

07-02-2018

Om huizenkopers meer garantie te kunnen bieden dat zij een woning zonder ernstige gebreken kopen, voert beroepsorganisatie VastgoedPRO een keurmerk in voor bouwkundige keuringsbedrijven.

Lees meer ›

Een heel winkelcentrum goedkoop verduurzamen? Zo doe je dat.

07-02-2018

Een duurzamere bedrijfsvoering begint met het aanpakken van de afvalverwerking en -recycling. Hoe is dit geregeld bij winkels en winkelcentra? Volgens Richard Fennis en Jeroen Balkenende van afvalbedrijf Beelen is er veel winst te behalen als het gaat om efficiëntie en duurzaamheid.

Lees meer ›

Waarom VasteState het beheer van zorgvastgoed belangrijk vindt

07-02-2018

Het gaat goed met de Nederlandse economie. Maar er is een kwetsbare groep mensen die  moeite hebben met het deelnemen aan deze welvarende samenleving. Deze doelgroep kan een steuntje in de rug goed gebruiken. Een gesprek met Erwin Hebels van VasteState.

Lees meer ›

Utrecht wil gegevens malafide verhuurders openbaar maken

07-02-2018

Vanwege de verwachte sterke toename van internationale studenten, hebben de gemeente Utrecht, universiteiten en SSH afspraken gemaakt over de bouw van nieuwe studentenhuisvesting. Daarnaast is de Autoriteit Persoonsgegevens verzocht gegevens van malafide verhuurders te mogen publiceren.

Lees meer ›

Coronel kansrijk over ander outletplan TT Assen: ‘We gaan het breder in de markt zetten’

07-02-2018

Ondernemer Raymond Coronel, de oudste broer van de racetweeling Tim en Tom, is druk bezig de laatste puntjes op de i te zetten voor zijn gewijzigde outletplan bij het TT Circuit in Assen. “Daarmee gaan we terug naar de Provinciale Staten”, zegt Coronel tegenover VJ.

Lees meer ›

'Prijzen in vrije huursector blijven stijgen, ondanks meer nieuwbouw'

07-02-2018

Opnieuw zijn de transactieprijzen voor huurwoningen in de vrije sector gestegen. Dit blijkt uit de cijfers over het tweede halfjaar van 2017, die VGM NL en NVM vandaag presenteren. “Aan huurwoningen in het middensegment is nog steeds een groot gebrek."

Lees meer ›

15 banken doen mee met initiatief om hypotheken aan ZZP'ers te verstrekken

06-02-2018

Het initiatief van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) waarin zzp’ers met behulp van een inkomensverklaring al na 12 maanden een hypotheek kunnen afsluiten, slaat goed aan. Inmiddels accepteren 15 geldverstrekkers de inkomensverklaring en hebben ruim 1000 zzp’ers een hypotheek kunnen aanvragen.

Lees meer ›

Deze ‘City Deal’ van 5.000 woningen moet leiden tot goedkopere huisvesting en minder uitstoot

06-02-2018

Het kabinet heeft bij monde van haar staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) een bijzondere ‘City Deal’ met de steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amstelveen, Amersfoort en Apeldoorn gesloten. Lees verder voor meer details.

Lees meer ›